Őssejtekkel növesztettek emberi szívet

2016.03.29. 16:14
sziv350x460

Egy új eljárással növesztettek emberi szívet, átültetésre alkalmatlan példányokat használva.
A Massachusetts General Hospital és a Harvard Medical School kutatói a napokban tettek közzé egy új tanulmányt, amely az átültetésre, beültetésre alkalmas emberi szívek előállításának kérdésével foglalkozik. A kórház bejelentésében arról olvashatunk, hogy félúton járnak a cél megvalósítása felé, amivel a jövőben több meglévő problémát is kikerülhetnek.

A szakemberek egészen pontosan 73 emberi szívet kaptak tanulmányozás céljára, amelyek korábban átültetésre alkalmatlannak bizonyultak. Ezeket felhasználva láttak neki a munkának, amelynek során az esetleges kedvezőtlen immunreakciót kiváltó élő sejteket eltávolították a szervekről, ezt követően pedig az extracelluláris mátrixot (ECM), vagyis a sejtközi térben elhelyezkedő, fehérjékből álló térhálót az erre megfelelő új sejtekkel népesítették be, amelyeket egy új eljárás keretein belül, hírvivő RNS segítségével, felnőtt bőrsejtekből alakítottak át pluripotens őssejtekké.

Miután a mátrix kellően erősnek bizonyult ezen új őssejtek befogadására, a kijelölt szíveket két héten keresztül, tápoldatok adagolása mellett növesztették, az emberi szervezeten belülihez hasonló körülményeket teremtve. A felnőtt emberi szívekkel azonos példányokat ugyan még nem tudnak előállítani, de az így kapott kifejletlen szívek a megfelelő elektromos impulzus után elkezdtek dobogni, vagyis a munkát siker koronázta. A következő lépés a körülmények tökéletesítése lesz, hogy az emberi szervezeten belüli környezetet még jobban utánozni tudják. Emellett azonban szükség lesz az őssejtek előállítási sebességének fokozására is, hiszen a mostani 500 millió helyett több 10 milliárd kellene egy felnőtt szívhez, de ugyanilyen fontos szempont a sejtek fejlődésének felgyorsítása is.

A végső cél persze az átültetések leegyszerűsítése, illetve az immunreakciók elkerülése, ezáltal ugyanis a betegnek nem kellene élete végéig folytatni a gyógyszeres kezelést.

Forrás: www.sg.hu

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close