Jóindulatú helyzeti szédülés – bppv

Téma címkék:
2008.02.10. 18:09

Épp a 34. születésnapom reggelén arra ébredtem, hogy forog velem a világ. Most biztosan azt gondolhatja minden olvasó, hogy nem kellett volna annyira “ünnepelni” előző este. Bármennyire is hasonlított a helyzet egy jó kis másnapossághoz, én bizony egy korty alkoholt sem ittam előtte.

A feleségem kis vérnyomáseséssel magyarázta a dolgot és rávett egy kávé elfogyasztására (nincs vérnyomásproblémám amúgy). Ezután próbáltam rendesen elkezdeni végre a napomat, de mikor a kutyasétáltatáshoz cipőt akartam húzni a szédülés nagyon erősen támadt és ettől már hányinger is jelentkezett. A következő órákat a fürdőszoba kövén töltöttem a rohamokban rám törő hányás közben csak rövid pihenőket tartva. Vizsla kutyám aggódva figyelte, hogy csak ülök ott egyre kimerültebben.

A feleségem aggódó telefonjai után beadtam a derekam és kihívtuk az ügyeletet, akik aznap igen elfoglaltak voltak és így csak pár óra múlva ígérték magukat. Január utolsó napjai voltak, épp tombolt az influenzajárvány. Erős volt a gyanú, hogy én is megnyertem valamit, de azért szokatlan volt ez és nem hasonlított semmi korábbi bajomhoz. Hasmenésem és lázam nem volt – csak a folyamatos szédülés és hányinger.

Koradélután az ügyelet kiérkezett. Addig már eljutottam az ágyamig négykézláb, és ha nem mozogtam, csak nyugodtan feküdtem az oldalamon, akkor nem volt baj. Az ügyeletes orvos mikor megtudta, hogy nincs lázam rákérdezett, hogy nem meszesedik-e a nyakam. Kénytelen voltam igennel felelni, mert bizony évek óta gubbasztva a számítógép előtt, kialakult nálam egy állandó kis nyakfájás és tapintható hupli a gerincemen, nyaktájékon – node hogy jön ez ide most??

Az ügyeletes orvos azonnal egy egyensúlyrendszerben keletkező zavart diagnosztizált, amellyel a később érkező háziorvosom is egyetértett és beutalt egy neurológiai vizsgálatra, hogy biztos legyen dolog. A Nyírő Gyula kórház szerencsére közel van a lakhelyünkhöz, de számomra igen hosszúnak tűnt aznap az utazás autóval. Folyamatosan hányingerem volt és szédelegve meredtem magam elé az anyósülésen. A neurológián (de rosszul hangzik, hogy ilyen helyekre kell járnom) megvizsgáltak (csukott szemmel egyenesen járás, újjak szemmel követése, stb.) és ott is, egyetértve a kollégák véleményével, egy ú.n. “jóindulatú helyzeti szédülés” betegséget (rövid nevén “bppv”) állapítottak meg nálam.
A BPPV lényege, hogy az egyensúlyi rendszerben zavar keletkezik azért, mert az ott normálisan is előforduló kalciumkristály darabkák összeállnak nagyobb darabokká és lerakódnak az egyensúlyi szerv ívjáratainak érzékelőire, ami miatt azok helytelen pozícióadatokat küldenek az agyba. Mivel az agyba érkező fejpozíció adatok nem egyeznek meg azzal, amit a szem is érzékel, ebből egy kis kavarodás keletkezik, ami erős szédüléssel jár.
Pontosabb leírás a Dr.Info-ból: http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_1781

A betegség leírásában az olvasható, hogy gyakori betegségről van szó, de én magam és a barátaim, családtagjaim és bárki, akinek azóta is meséltem róla, még sohasem hallott róla. Mindenki aggódva érdeklődött hogylétem iránt. Gyorsan elterjedt a híre a bajomnak, hisz úgy volt, hogy aznap még dolgozom és este pedig bowlingozós, vacsizós ünnepelés lesz.

Nagyon pozitív tapasztalatom volt az problémámban érintett orvosokról. Gyakorlatilag azonnal a helyes diagnózist állították fel és hatékony segítséget kaptam.

Ennek a nagyon furcsa betegségnek a gyógymódja is elég érdekes. Gyakorlatilag attól gyógyul, hogy – speciális gyakorlatokkal – kiváltjuk a szédülésrohamot. Az összetapadt kalciumrészecskéket újra szét kell oldani, és a lerakódást feloszlatni. Ezért fejforgatásból, hátradőlésből és újra felülésből álló mozdulatsorokkal kell naponta többször is “kínozni” önmagam. Ugyan gyógyszert is kaptam, de a lényeg a kitartó gyakorlatozás, amíg csak ki tudjuk váltani a szédülést. Elméletileg így 3-4 hét alatt teljesen és véglegesen meggyógyul a beteg.

A gyakorlatban a fejmozgatásra és hátradőlésre jelentkező, „borzalmas szédülés és utána vágta a WC-hez hányni” típusú kúra tényleg nagy akaraterőt és kitartást igényel. Nálam külön hajtóerőt adott a minél keményebb öngyógyításhoz, hogy két nappal később indultunk sívakációra. Szédüléses betegséggel síelni menni… Nos mi is azt gondoltuk, amit Önök most.

Szerencsére két nap alatt alábbhagytak a szédülésrohamok és ki tudtunk utazni Ausztriába. Még a vezetést is vállalhattam. Azt hittem, hogy olyan szerencsés vagyok, hogy 3-4 hét helyett én két nap alatt túl leszek az egészen. Sajnos annak ellenére, hogy minden jól ment és az első napokban vígan szórakoztunk a napsütötte hegyekben, egyik reggel újra teljes erővel jelentkeztek a tünetek. Aznap a szálláson kellett maradnom és a hazautazás napja is borzalmas kínokkal köszöntött rám. Azóta, már itthon is visszatért egyik nap a rosszullét, de az utóbbi 4-5 nap tünetmentes. Igyekszem csinálni a gyakorlatokat, és minden reggel aggódom kicsit, hogy vajon megint szédülök-e majd, amikor felülök az ágyamban.

Hogy mi okozhatta ezt az egészet nálam? No ezt nem tudni pontosan. Az bizonyos, hogy nem tesz jót, hogy 9-10 órát mozdulatlanul ülve töltők egy számítógép előtt és ettől már „beállt” a nyakam.
Amint túl leszek rajta, kérek majd gyógymasszőri beutalót, és újra eljárok sportolni, legalább hetente kétszer. Ez amúgy is nagyon javallott minden ülő munkát végzőnek, de én most kaptam egy figyelmeztetést, hogy ezt komolyan is kell venni.

#69 Csilla57 hozzászólása: 2012.01.16. 07:18

Sziasztok!

A testvérem Kb. 10 éve szenved a bppv-től. Ha bárki tud valamit, ami jó rá, nagyon örülnék neki, ha jelzi.

Köszönöm

#68 kkasa hozzászólása: 2011.07.05. 07:12

Üdv BPPV-sek!

Sajnos újra van miről írnom. Múlt hét hétfőn váratlanul (ahogy szokott) lecsapott rám a reggeli szédülés és utána a hányás is. Három és fél év után ez volt a legerősebb visszatérése a BPPV-nek.

Korábban is, kb. évente volt enyhe, hajnali szédelgés néha, de olyankor kis Betaserc kúra segített. Most keményen jött, nem is engedett semmi normális tevékenységet egész múlt héten.

Csináltam újra az Epley manővereket és szedtem a régről maradt gyógyszeremet, de szerdára már úgy legyengültem a folyadék és étel hiánytól, hogy bekényszerültem a Nyírő neurológiára, ugyanabba a vizsgálóba ahol elsőként diagnosztizálták ezt a “jóindulatú” kínt. Kaptam infúziót étel-italként és hányingercsökkentőt benne. Mindenképp jó, hogy bementem, mert másnaptól már tudtam enni és inni, így fokozatosan erősödtem és az akkor ügyeletes orvos tanácsára, a tornának csak egy enyhébb verzióját alkamazom. A változás az, hogy csak abba az irányba fordítom a fejem ahol enyhébben jelentkezik a szédülés, közben a fejem lelóg az ágy szélén túlra. Rövid idő után felülök és magam elé kell néznem hosszabban, 5-10 percig is. Ez így persze nem olyan durva, mint a hányásokat is kiváltó, az erősebb oldalt stimuláló módozat.

Teljes egy hét után, következő hétfőn már tudtam dolgozni, de még mindig sokkal hamarabb elfáradok, mint azelőtt és folyamatos enyhe szédelgést még érzek. Szedem a Betaserc-et és remélem lecseng rövidesen teljesen.

Holnap megyek pár vizsgálatra, majd leírom a tapasztalatokat.

Üdv mindenkinek. Karesz

#67 Margherita hozzászólása: 2010.03.18. 23:45

Kérem ha valaki tud segitsen.A volt férjem stroke.t kapott.Már több nyugdijas otthonban is volt,mert állandó ápolásra szorul .A stroke utáni állapot javulását nagy mértékben segithetné a megfelelő ápolás,de a mostani otthonával egyáltalán nem vagyok megelégedve.Többször elesett és csak órák mulva vették észre mikor bementek a szobájába.Ha valaki tudna Pesten olyan otthont ahol véglegesen el helyezhetném,ahol szerettel és megfelelően ápolják,ahol jól érzi magát stb.nagyon megköszönném.Nyugdija elég szép, de havi 120 ezreket nem tudok fizetni.

#66 alexa hozzászólása: 2009.06.04. 23:08

Kedves Karesz!Köszönöm a segítséget kipróbálok párat belőle ha már 1 bejön félsiker és remélem mihamarabb túl leszek ezen a forgó szédülésen mert bizony néha néha elviselhetetlen sajnos:(,de köszönöm még 1x a tanácsokat megfogadom!Kösznettel:Alexa

#65 Urogdine hozzászólása: 2008.11.04. 09:36

Kedves Nóri! még nekem sem volt hál istennek STROKE-m ,én csak azért járok oda,hogy ne is legyen! és javitanak az értágitók a szédülésen !

üdv.zsuzsi

#64 Noralee hozzászólása: 2008.11.04. 09:28

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a kedvességedet. Nem hiszem, hogy stroke-ra kellene gyanakodnom, de ha mégis jelentkezik nálam valami szokatlan tünet, írni fogok Neked, és elkérem az orvosod elérhetőségét. Nagyon kedves vagy!

Egyelőre pulzáló fülzúgásom van a jobb fülemben, időnként forgó jellegű szédülésem is van, meszesek a nyakcsigolyáim. Sokszor a fekvés sem túl jó.

Köszönök mindent: Nóri

 

#63 Urogdine hozzászólása: 2008.11.04. 09:25

Nóri,ha gondolod megadom az Amerikai uti STROKE központot az orvosomat irj: urogdine,kocsis.zsuzsa@gmail.com

üdv.zsuzsi

#62 Noralee hozzászólása: 2008.11.04. 09:07

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a jótanácsokat. Én is gondoltam ezekre a mellékhatásokra, de hátha jobb lesz.

Talán mégis igazat adok Neked, lehet, feleslegesen mennék el a csontkovácshoz.

Nála masszázzsal lenne egybekötve a csontkovácsolás, de lehet, még jobban szédülnék utána vagy le is bénulhatok. Rizikó!

Persze, nem vagyunk egyformák.

Annyira rossz a szédülés, nekem főleg fejkörzéskor vagy egy rossz mozdulat során keletkezik.

Jobbulást: Nóri

#61 Urogdine hozzászólása: 2008.11.04. 08:51

Kedves Nóri!

A csontkovácsot NEM AJÁNLANÁM! van akinek bejön,de én is voltam,és tekergette a nyakamat,szó szerint,rángatta,és mivel akkor még nem készült elötte MRI lehet hogy ö szakitotta ki a nyaki csigolyasérvemet! Amikor megmondtam a neurologusomnak hová járok,azt mondta azonnal hagyjam abba! mert bénulás is lehet a vége!

ÉN NEM AJÁNLANÁM!

Szerintem ez az egész amit jóindulatúnak hivnak egyáltalán nem jóindulatú,megint csak nem akarok senkit ijesztgetni,de az agyi keringészavar…én az Amerikai uti STROKE osztályra járok vele,merrt már STROKOS tüneteket is okozott,nem tudtam rendesen beszélni,úgy beszéltem mint a részegek!

Azóta agyi értágitó infuziók,de mostanában már azok sem igazán hatnak!

Nekem igy van,lehet másnál másképp!

mindenkinek jobbulást! üdv.zsuzsi

#60 Noralee hozzászólása: 2008.11.04. 07:35

Kedves Zsuzsi!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen rettenetes dolgok történtek Veled. Remélem, meggyógyulsz, kérlek, bízz ebben.

Sajnos, kettőslátás esetén, ahogy írják is az orvosi oldalak a neten, azonnal be kell menni a kórházba.

Nagyon összetett az emberi szervezet. Ezek a furcsa szédülések összefüggésben vannak a nyaki csigolyák kopásával, az egyensúlyszervünk működészavarával.

Azt vettem észre, hogy mikor lelkileg a padlón vagyok, sokkal jobban szédülök, fáj a fejem, megkeményednek a nyakizmaim a stressztől, a megfelelési kényszertől, és esetleg megnyom bizonyos nyaki idegeket, melyek szédülésre késztetik a szervezetet.

Természetesen ennek nem csak lelki okai vannak. Az én esetemben számolni kellett a hangos zenehallgatással, illetőleg a kevés mozgással.

Értágítóként Bilobilt szoktam beszedni, illetőleg most vettem a nyakam bemasszírozására egy törpefenyő kivonatot tartalmazó gélt, mely ellazít, felfrissít. Terveim között szerepel egy csonkovács megkeresése is.

Mikor az egyensúlyszervemmel volt gond, azonnal otoneurológus segítségét kértem.

Én is megjártam már a koponya CT-től kezdve mindent. Pánikbetegségem is van, melyet a kevés szerotonin,  ingerületátvivő anyag okoz az agyban.

Összetett a szervezetünk. Elkezdtem pozitívan gondolkodni. Mindent meg kell próbálni, ki kell tapasztalni, hogy jobban legyünk.

 

Jobbulást kívánok Mindenkinek: Nóri

 

#59 Urogdine hozzászólása: 2008.11.03. 16:10

Nem akarom kedves sorstársaimat riogatni,de nekem is igy kezdödött,még hozzá iszonyú fejfájás,kettöslátás stb. Mire gondol az ember? hát agydaganat…na az nem volt,de……Szóval kórházi befekvés,kivizsgálások kivül-belül….agy agyban egy kicsiny ödéma…ez utalt az agyi keringészavarra ami ugye az egyensúlyszerv kevés oxigén ellátottsága is.

Szóval agyi értágitó infuziók + kiszakadt nyaki csigolyasérv ami nyomta a gerincvelöt!

Mütét a nyaki csigolyákon,kicsit jobb a szédülés állandó gyógyszerek értágitók….

Most ciszta az agyaban,de nem kell müteni…viszont az agyamban már megjelent kicsiny discrét jele az agyi oxigénhiánynak…..most irány arrafelé, mert agyszövetpusztulást és demenciát okozhat!!!!!

Nem akarok ijesztgetni senkit,de ki-ki tanuljon belöle!

Mindenkinek jobbulást! Zsuzsi

#58 ducinea hozzászólása: 2008.10.08. 21:44

Sziasztok sorstársak a szédülésben!

Engem kb. 19 éves korom óta vettek elő ilyen éjszakai borzalmas rohamok. Akkor kb. három havonta.  (most 43 vagyok) Mondhatom, rendesen rányomta a bélyegét az életemre. a dolog a félelemmel, hogy újra rámtörnek, és a nappalra megmaradó gyakori járásbizonytalanságom lem tett boldoggá. Hogy igazán mi okozta az éjszakai rohamokat, arra nem igazán jöttek rá. Több ideggyógyász “kopogtatott” rajtam, és mivel nem találtak reflexhibákat, gondolták, hogy keringési rendellenesség lehet, és értágítókkal próbálkoztak, meg fizikoterápiával. Nekem a fülem nem zúg, és szerencsére hányingerem sincs, de épp elég borzalmas minden apró fejmozdulatra percekig “pörögni”. A tornát sem ajánlották, bár olvastam róla, de még nem mertem megpróbálni. Szerencsére az évek multával egyre ritkábban vett erőt rajtam a dolog, viszont a világon semmihez sem tudtam igazán kötni. A vicces az, hogy eleinte a nyakcsigolyáimra fogták, aztán változtak a nézetek, és a mostani állás szerint a nyakcsigolyáim a koromnak megfelelően deformáltak csupán, és az sem lehet igazán az ok…  Szóval ez is egy nagy kérdőjel az orvostudományban. Talán összetett oka lehet, annak, amire így reagál az agyunk, ill. az egyensúlyszervünk. Köze lehet az érzelmi állapotunkhoz, hormonokhoz, táplálkozáshoz, régi betegségek maradványaihoz… a fene se tudja… Nekem általában jót tesz, ha sikerül utána aludnom egy nagyobbat. (miután alábbhagy az efeletti ijedelmem, és sikerül rávennem magam a szunyára.)

 

ducinea hozzászólásából önálló történet lett. A Várószoba szerkesztősége

#57 Noralee hozzászólása: 2008.09.22. 07:49

Kedves Tamás!

Persze, ha úgy látod, felesleges kitenned Magad röntgen sugaraknak. Magad is érzed szerintem, hogy meszesedik a nyakad. Próbálj sportolni, csinálj fejkörzéseket, vállkörzéseket. Kicsit segítenek.

Igen, sokféle módszer van arra, hogy pozitívan szemlélhessük a világot, mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet.

Én is úgy látom, hogy nagyon sok minden kizárólag rajtunk múlik. Neked is kitartást és erőt kívánok a mindennapokhoz.

Üdv. Nóri

 

#56 tomcool hozzászólása: 2008.09.19. 14:37

Kedves Nóri!

Köszönöm a tippet a röntgenre, de asszem egyenlőre nem teszem ki a szervezetem a röntgen sugaraknak. Viszont mivel ropog a nyakam nagy valószínűséggel meszes lehet. Sajnos én is szinte egész nap számítógép előtt ülök, és mióta nem dohányzom alig mozdulok a gép elől. (Lám -lám, vannak a dohányzásnak pozitív mellékhatásai is :-) ) Mostanában én is rákényszerítem magam, hogy felálljak óráról-órára a gép elől, és elvégezzek némi egészségügyi sétát, egy kis nyújtózkodást, stb. A jóga biztos, hogy csak segíthet, nemrég magam is elkezdtem. Az a megérzésem, hogy aki már átélte ezt a borzalmas forgást, hideg verítéket és társait, az szinte bármire képes lenne, csak ne kelljen mégegyszer belekóstolnia. Én hiszek abban, hogy ha nem kávézom, minél kevesebb sót viszek be a szervezetembe és csinálom a labirintus tornát, akkor nem lesz újabb rosszullét. Az agykontrollon még nem gondolkoztam, de lehet abban is valami. Sajnálom, hogy ilyen sok rossz dolgon kellett átesned, de meg kell próbálni erősnek lenni, és hinni abban, ha megteszel mindent amit lehet akkor rengeteget tudsz javítani a helyzeteden. Kívánok ehhez rengeteg erőt és kitartást!

Üdv, Tamás

 

#55 Noralee hozzászólása: 2008.09.16. 07:33

Kedves Tamás!

Nyaki röntgennel ki lehet mutatni a nyakcsigolyák meszességét. Ha recseg-ropog, akkor már teljesen biztos szerintem, hogy meszes.

Nem tudom, szoktál-e monitor előtt huzamosabb ideig ülni, dolgozni? Én számítógép előtt dolgozom szinte mozdulatlanul egész nap. Ez sem tesz jót. Időnként most már bevezettem, hogy felállok, a mosdóban átmozgatom magam.

Valamelyest biztos, hogy hipochonderek vagyunk sajnos. Én pl. sokszor járok orvostól orvosig, mert hol itt fáj, hol ott. Annyira bele tudok fáradni az aggodalmakba, a rohangászásba, hogy az hihetetlen. Jó lenne megnyugodni, egészségesnek érezni önmagam. Próbálok lazítani, jógázni, kikapcsolódni. A gond, hogy az elmúlt időszakban rengeteg mindenen mentem át, ami megviselt. Államvizsga, haláleset, kórház, magánéleti válság, munkahelyváltás egy félév alatt. És akkor jött a rettegett forgó szédülés. Gyűlölöm! Remélem, többé nem kell átélnem.

Neked is jobbulást kívánok. Sokan mondják, hogy érdemes az agykontrollt megtanulni. Minden probléma forrása az agy lenne???

Üdv. Nóri

 

#54 tomcool hozzászólása: 2008.09.15. 18:14

Kedves Nóri!

Igazából nem tudom, hogy meszesek-e a nyaki csigolyáim, azt miből lehet tudni? Ha forgatom a fejem jobbra-balra akkor ripeg-ropog, de nem olyan nagyon. Ez lenne a meszesedés? Egyébként én is eltöprengtem már ezen a dolgon, hogy vajon nem lehetséges-e, hogy hipochonder vagyok, de ahogy te is mondod, szerintem sem lehet az, hogy az ember álmából úgy ébred forgásra, hogy azt beképzeli. Persze lehet a tudatalatti is :-) Sajnos ma még nem tudtam telefonálni egy időpont egyeztetés miatt , de amint túl leszek a vizsgálaton megírom a tapasztalatokat. Azt kívánom, bárcsak senki ne lenne beteg! Én általában azzal vígasztalom magam, hogy lehetne rosszabb is, de ez nem mindig segít, viszont van egy jó közmondás miszerint: ami nem öl meg az erősít! Szóval fel a fejjel, és jobbulást neked és mindenkinek aki hasonló cipőben jár.

Tamás

 

#53 Noralee hozzászólása: 2008.09.15. 08:50

Kedves Tomcool!

Sajnálattal olvastam, hogy Te is ebben a borzalmas forgó szédülésben szenvedsz.

Neked is meszesek a nyaki csigolyáid?

Nekem szerencsére már 2 hónapja nincs forgó szédülésem, de ezernyi más bajom van. Hol ilyen orvoshoz rohanok, hol olyanhoz. Elgondolkodtam rajta, hogy hipochonder lennék?

De hogy tudom létrehozni úgy, ahogy írtad az éj leple alatt vagy kora hajnalban ezt a pokoli szédülést?

Szirmai doktornő jó orvos, nálam semmit nem tudott szerencsére megállapítani, mégis kétszer volt nyár eleje óta (egy túlhajtott időszak után) szédülésrohamom.

Kérlek, mindenképpen írd meg a vizsgálatod eredményét. Szeretnék okulni belőle.

A jobb fülem sajnos nekem is zúg, megyek nyaki verőér vizsgálatra a héten pénteken. Én is megírom a tapasztalatokat.

Neked is jobbulást kívánok.

Nóri

 

 

 

#52 tomcool hozzászólása: 2008.09.14. 13:26

Kedves Sorstársak! 38 éves srác vagyok. Kb. 1.5 éve tapasztaltam meg először ezt a borzalmas forgó érzést. A következő roham 1 évvel később szintén az éjszaka leple alatt jött. Ezután fordultam először orvoshoz. Mivel erős fülzúgás is társult a forgó szédüléshez, első körben Meniere betegséget diagnosztizált a kerületi neurológus. Voltam MRI-n, szerencsére az negatív lett. Csinálom a labirintus tornát. Az imént találtam rá Szirmai doktornő-re a Medimomban, holnap kérek is egy időpontot.

Addig is szeretném néhány tapasztalatomat leírni. Olvastam, hogy az ebben a betegségben szenvedőknek nem ajánlott a kávé, alkohol, sós ételek fogyasztása. Az utolsó előtti rohamom (4 hete volt) után teljesen abbahagytam a kávé fogyasztást. Aztán pár napja “meginogtam” két egymás utáni napon is ittam kávét, és bár csak 1-1-et ittam, sajnos már a második este megjött a rettegett forgás. Igaz a labirintus tornával magam váltottam ki, de ha nem tornázom akkor valószínű alvás közben is előjött volna. Szóval szerintem ez a kávé dolog igaz lehet. Sajnos elég sok egészségügyi problémám van már évek óta, de annak ellenére , hogy ez “jóindulatú” ezt viselem a legrosszabbul. Szégyen vagy nem, de én is sírvafakadtam amikor a legutóbbi nagyobb szédülésem volt. Remélem, hogy a tornával és az egészséges, sószegény és kávémentes táplálkozással, sikerül megelőzni a további rohamokat. Ha megjártam a szédülés ambulanciát leírom majd az ottani tapasztalataimat, de addig is kívánok mindenkinek szédülés és fülzúgásmentes éjszakákat és nappalokat, és hitet a teljes gyógyuláshoz!

 

Tomcool hozzászólásából önálló történet lett. A Várószoba szerkesztősége

#51 padriel hozzászólása: 2008.09.07. 12:45

Kedves, elkeseredett Sorstársaim!

(Jelzem, még ilyen nehezen belépni egy fórumra sem sikerült, mint ide! Ha nem lenne makacs szándékom arra, hogy megvígasztaljalak, és bátorítsalak Benneteket, már rég feladtam volna!)

Szóval:

1.) Kívánjuk annak, aki ezt a tönetegyüttest “jóindulatúnak” nevezte, hogy kóstoljon bele! Avagy miféle jóindulat az, mely az embert megfosztja alapvető igényétől, hogy uralja – legalább fizikai! – helyzetét? Még az “ártalmatlan” is enyhe kifejezés! Jó, jó, tudom, hogy alapvetően nem”ront el” semmit a fizikai szervezetben, de ezen felülemelkedni, amikor az ember szenved, mint a kutya…!!! Nem semmi!

2.) Mi az, hogy “helyzeti”??? Az ember minden  helyzetében (még fekve, becsukott szemmel is) úgy forog, mintha most szállt volna ki egy ringlispilből. És ez a “most”, az állandósul.

3.) Marad a “szédülés” szó. Még ez se pontos igazán, mert az emberek szédülés alatt sokmindent értenek. És az orvosok úgyszintén. Én “egyensúlyi zavar”-nak nevezném, jobb híján. De egyáltalán nem biztos, hogy maga az egyensúlyi szerv valamilyen elváltozása okozza, tűnjön ez bármennyire logikusnak. Ezek a kristály-összeragadások hipotézisek, boncoláskor még nem találkoztak vele.

Térjünk rá az én esetemre, hogy mindezeket megalapozzam.

1979-ben kezdődött nálam (vagy nekem?) úgy, hogy egy fotelben ültem, melynek háttámlája pont a nyakamig ért. Anyám szólt hozzám a hátam mögül, s én úgy feleltem neki, hogy hátrahajtottam a fejem a támlára. Mire újra függőlegesbe hoztam a fejem, már forgott a szoba, a berendezés, minden, amire ránéztem. A TV-kép folyvást elúszott balra, de valahogy mindig visszakerült, hogy újra elússzon. És minden ezt csinálta -, aki volt benne, tudja, miről beszélek. Emberek, 43 éves voltam! Egyedül neveltem a lányom, dolgoznom kellett -, és mentem is. Szerencsére két utcasarokra laktam a munkahelyemtől, és tervezői munkát végeztem. Kerítésbe kapaszkodva mentem be, és jöttem haza, közben úgy nézhettem ki, mint egy részeg. Ha busszal mentem valahova, és a busz kanyarodott, már rég visszatért az egyenesbe, én még mindig kanyarodónak éreztem. Az össz-érzés az volt, hogy “jaj, felborulunk!” Csak néztem, hogy a többiek miért nem pánikolnak?

Szerencsére hányingerem nem volt, illetve semmi betegség-érzet nem társult hozzá. De végül is csak betegállomány lett belőle, mert életveszélyes volt egy egyszerű úttesti átkelés is. Nyolc hónapig tartott, öt kórházban voltam, kezeltek értágító infúziótól kezdve mindennel, de sem az okot nem tudták, sem a megoldást. Legszívesebben ráfogták volna az idegeimre, ha az otoneurológiai vizsgálat (az a vízzel fület bombázós) ki nem mutatta volna a szemrezgésekkel, hogy ez valóságos egyensúly-vesztés, ami a fülben lévő egyensúlyi szervet illeti. (Mert annyi mindennel egyensúlyoz még az ember, a talpával, szemével stb.)

Aztán úgy múlt el, ahogy jött, hirtelen. Nyolc hónapos “fennforgás” után. Éppen semmi kezelést nem kaptam – mert a tüneti gyógyszereket be se szedtem soha, pontosan tudni akartam, tart-e még, vagy sem.

Micsoda megkönnyebbülés! Persze, a félelem, hogy bármikor újra előjöhet, az bénító! Ilyen megalázó, kiszolgáltatott helyzet, és az ember semmit nem tehet! Mondanom sem kell, a fejemet soha többet nem hajtottam hátra, még csak fel se nézek valamire. Meggyőződésem, hogy ez ugyanolyan dolog a nyaki csigolyák közt, mint a lumbágó a deréktáji csigolyáknál: becsípődik egy ideg, a mellette lévő izmok begörcsölnek, és vagy a vérellátását, vagy az idegi vezérlését gátolják az egyensúlyi szervnek.

Megmondom, miért vagyok ebben biztos! Amitől féltem, két héttel az elmúlása után bekövetkezett: újra elkezdtem szédülni. Nem olyan hevesen, de határozottan ugyanaz volt. A nyakszirtem “beállt”, forgatni se mertem/tudtam a fejem. Sírva fakadtam, nem tagadom. A lányom éppen főiskolai vizsgájára készült, felültem a mögötte lévő heverőre, és tehetetlenségemben ölembe vettem a lábamat, s hogy legalább a nyakmerevségtől megszabaduljak, elkezdtem masszírozni a tarkó “helyét” mindkét lábamon. Nem vagyok egy megszállott talpmasszázs-buzgó, nem is végzem szabályosan (először a vesék pontját, stb…), de egy-két dolognál bejött már, úgyhogy ha nem is hittel, csak úgy elfoglaltságként, elkeseserésemben csináltam.

Tíz perc se telt le még, valamit mondott a lányom, s mivel háttal volt, nem értettem. Ösztönösen odakaptam a fejem, mert én is oldalvást ültem, és kérdeztem: Mit mondasz? De még válaszolni sem tudott, mikor leesett a tantusz: Mozog a fejem! Jé, elmúlt a nyakmerevség! Jé, és a szédülés is elmúlt! Úgy forgattam a fejem, mint egy eszelős, de nem jött elő újra! Ez volt csak az igazi megszabadulás!

Indián-táncot jártunk a leányzóval örömünkben! Azóta is, ha elkezdődik (egyre ritkábban), csak ölembekapom a lábam, 5-5 perc, és semmi!

Ajánlom mindenkinek, próbálja ki! Csak azért nem írom itt le a masszázs helyét, hogy nehogy szakszerűtlen legyek. Lehet kapni könyveket, de még itt a neten is biztosan tele van irodalommal róla.

Jobbulást Mindenkinek!!!

#50 Noralee hozzászólása: 2008.08.05. 06:26

Szia Rita!

Örülök, hogy tudok valamit segíteni. Borzalmas a szédülés.

Nekem mostanában sokat fáj a fejem, meg-megszédülök, de próbálok nem bepánikolni. Sajnos, még hipochonder is vagyok.

Persze, hogy lehet futni, de eleinte ne erőltesd túl magad. Fokozatosan állj rá a sportra.

A forgó jellegű szédülés szerencsére elmúlt, de a jobb oldalamon azóta sem merek feküdni, a félelem valamennyire megmaradt.

Köszi, a vizsgám sikerült. 4-es lett. Még kell hozzá egy nyelvvizsga, és megkapom a diplomámat.

Nyugodtan írj.

Szia! Nóri

 

 

#49 Rita hozzászólása: 2008.08.04. 20:27

Szia Nóri!

Köszönöm a biztató szavaidat,hidd el ,nagyon sokat segítesz.Sajnos én is pánik beteg vagyok,és igen félek,mert  nem tudom,hogy mikor ,hol jöhet rám egy szédülés.Írtad,hogy a testmozgás fontos.Én futni szerettem volna.szerinted azt lehet?

Mostanában szerencsére egyre kevesebbet szédülők.Ezen a héten megyek vissza a dokihoz,

Te hogy vagy?Elmúltak nálad a szédülések?Meggyógyultál? Amúgy milyen lett a vízsgád?

Mégegyszer köszönöm a válaszodat.

szia

Rita

#48 Noralee hozzászólása: 2008.07.30. 07:18

Szia Rita!

Sajnálom, hogy nem vagy túl jól, de legyél türelemmel magaddal szemben.

Pánikbetegségre nem gyanakodsz? Nekem anno az is volt, mely szintén szédüléssel, ájulásérzéssel, hőhullámokkal, remegéssel stb. jár. Lehet, hogy a két betegség együtt jelentkezik Nálad. Gondolom, a félelem is jelen van nap mint nap az életedben.

Szerintem szedd be kúraszerűen az egy havi Betagent vagy Betasercet. (Naponta 2x) Csináld minden nap kitartóan a gyakorlatokat. (Amennyiszer csak tudod.)

Hidd el, én is félek, azóta sem merek a jobb oldalamon aludni, én mindig akkor szédültem meg.

Olvasd el Kása Károly történetét. Tipikus példája ennek a kellemetlen, de jóindulatú betegségnek.

Nyakad nem meszesedik? Attól is lehet szédülni, attól is zúghat a füled.

Köszönöm szépen, én most jól vagyok, de bennem is ott van a félelem. Éjszaka nem merek akárhogy feküdni, nehogy szédüljek hajnalban.

A Magne B6 jó, nyugodtan szedheted.

Picit próbálj lazítani, esetleg jógázz, oldd a stresszt. Én elég szorongó típus vagyok, ami szerintem összefügghet ezzel a fura betegséggel.

Fontos a rendszeres testmozgás, friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, elegendő folyadék bevitele, esetleg kompex vitamin kúraszerű szedése.

Meg fogsz gyógyulni.

Szia! Nóri

 

#47 Rita hozzászólása: 2008.07.29. 20:41

Sziasztok,Szia Nóri!

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat.Én csak Magne B6-ot szedem,napi 3×1.A doktornő

BETAGEN 16 MG tablettát még felírt,de azt mondta,hogy csak akkor szedjem ,ha nagyon szédülnék.Eddig kétszer volt nagy rohamom,a többi alkalommal,”csak szédültem”.Tegnap elég jól éreztem magamat,szédülés sem volt,nyakam sem fájt,a fülem sem zúgott,de ma már szédültem,igaz a nyakam nem fájt,de a fülem még mindig zúg,föleg este.Szerencsére,már a reggeli szédüléseim elmúltak(legalábbis remélem)Lehetséges az,hogy egyik nap minden rendben van,a másik nap meg nem?Akkor honnéd tudom,hogy aznap mire számíthatok?Tudom,hogy még az elején vagyok,és a torna gyakorlatokat,kell csinálnom,de bevallom ,egy picit félek.Pl. azt vettem észre,hogy hőhullámaim vannak.Ennél a betegségnél ez természetes?Neked volt ilyen?A dokihoz elmegyek ,köszi a tippeket.A zöld teát inni fogom.

És te hogy vagy? Minden rendben?Nagyon köszönöm a válaszodat

Szia Rita

#46 Noralee hozzászólása: 2008.07.28. 07:30

Szia Rita!

Üdvözöllek körünkben.:)))

Nálam egy-egy szédülés roham kb. 3-4 napig tartott főleg reggel ágyban forduláskor jelentkezett, ha jobb oldalamon aludtam.

Már majdnem egy hónapja szedem a Betaserc 16 mg-os gyógyszert a szédülésemre. Sajnos, a gyomrom eléggé fáj tőle. Még van 3 napi adag.

Menj el otoneurológiai vizsgálatra mindenképpen. Ott megmondják, hogy konkrétan milyen jellegű a szédülésed, de a leírtakból szerintem Neked is BPPV-d van.

A tornagyakorlatokat csinálni kell minden nap 4-5 alkalommal. Fejfordítás ágyban jobbra, balra. Addig maradsz jobbra fordulva, míg elmúlik a szédülés, majd balra fordulsz, meg fogsz szédülni. Megvárod míg elmúlik. Középen is megállhatsz. Nekem nagyon heves forgó jellegű rohamaim voltak. Idáig két alkalommal.

Nyakkörzést is csinálj, lefelé nézz, majd felfelé, mindig meg kell várnod, míg elmúlik a szédülés, aztán folytatod. Néhány napon belül jobbnak kell lennie.

Nyaki röntgenre is menj el, a meszesedés is okozhat sokmindent, de ez a betegség a belső fül miatt van. Egyensúlyzavar keletkezik stb. Sok mindent írtunk már róla, elolvashatod.

A gyógymasszázs csak kiegészítő kezelés szerintem, de hasznos. Én is járok.

Tovább igyál még zöld teát, gingko bilobás készítményeket is lehet szedni, az segíti az agyi vérkeringést.

Ne keseredj el. Előbb-utóbb meggyógyulsz. Tudom, hogy félni fogsz a rohamoktól, de muszáj erőltetni a fejfordítást. Ez a leghatásosabb kezelése ennek a betegségnek.

Jobbulást kívánok.

Írj bátran. Ha tudok, segítek. Próbállak megnyugtatni, ha félsz.

Üdv. Nóri

 

 

#45 Rita hozzászólása: 2008.07.26. 19:33

 Sziasztok!

Nekem júl.22.-től van ez a betegségem,pont a nyaralásomon lettem rosszul.Ugyanazok a tünetek jelentkeztek nálam is.Hajnali szédülés,forgot az egész szoba,hányinger.  A betegség jelentkezése után elkezdett fájni baloldalt a nyakam,és néha zúg a fülem.Bár ez egyre ritkábban.Nekem is tornát javasoltak,de azt mondta a doki,ha nem lennék jobban,akkor menjek vissza,mert ad  beutalot nyaki röntgenre.Azt szeretném kérdezni,hogy a torna gyakorlatokat rendszeresen csináljátok napi 4-5 alkalommal?Mert én azt vettem észre,hogy utána jobban szédülök.  Mennyi ídő,gyakorlás után múlik el a szédülés?

Bocsánat,hogy ennyit kérdezek,és köszönöm a válaszokat.Sziasztok  Rita

#44 Noralee hozzászólása: 2008.07.07. 16:20

Kedves Endre!

Bemásoltam a történetemet az önálló történetek közé. Jó így?

Köszi, jólesett, amit írtál.

Üdv. Nóri

 

Noralee története itt olvasható. Várószoba szerkesztőség

#43 jendre hozzászólása: 2008.07.07. 14:29

Kedves Noralee, a hozzászólásodat jó lenne önálló történetként is felvinni, mert megállja a helyét.

#42 Noralee hozzászólása: 2008.07.07. 14:08

Sziasztok!

Sajnos én is “összeszedtem” ezt a BPPV-t. Nagyon megijedtem. Ráadásul régen pánikbeteg is voltam.

Nálam egy hónapja, államvizsga időszakában kezdődött (beijedtem a vizsgától, őrült sokat tanultam). Egy szombat hajnal fél háromkor forgó jellegű szédülésre ébredtem. Ide-oda forgolódtam, megszédültem a másik irányba is, de talán balra nem annyira tudtam megszédülni mint jobboldalra. Azonnal halálfélelmem lett.

Baloldalamon tudtam visszaaludni, bár félve. Másnap reggel ugyanez volt. Már nagyon féltem. Kiabáltam, hogy nem akarok szédülni. Elmúlt.

Július 1-jén elmentem Szirmai doktornőhöz. Ő BPPV-t állapított meg. Még sosem hallottam ilyesmiről korábban. Elvégezte a vizsgálatokat, szerencsére nem Meniére-betegségem van. Igaz, a vizsgálatok közben nem tudta nálam kiváltani a szédülést. Rá két napra hajnalban megint megfordult velem a világ. 4 napig gyakorlatoztam, szedtem a gyógyszereket. Nyugtatot is írt, Rudotelt, ha jól emlékszem, de attól még rosszabbul lettem. Maradt a Betaserc szedése. Elég jónak érzem idáig + mindig gyakorlok és parázok, nehogy megszédüljek újra. Aludni sem tudok rendesen. Egyedül lakom, ha Anyuéknál alszom, picit nyugodtabb vagyok. Nekem ráadásul rettenetesen zúg a jobb fülem is, bár tegnap éjjel mintha csökkent volna.

Még egy furcsaság: az előző borzalmas szédülés-roham és ez is, pontosan menstruáció előtt egy héttel jelentkezett.

A Doktornő adott egy füzetecskét, hogy erőltessen a gyakorlatokat minden nap 4-5 alkalommal. Igyekszem, de nagyon félek. De szembenézek vele.

Sajnos, légkondicionáló van az irodában, mindig fáj a torkom és a fülem.

A Doktornő szerint végleg ki lehet ebből a “nyavalyából” gyógyulni. Remélem!

Igyekszem az agyamat is programozni, bár nem végeztem agykontrollt, inkább pozitívan gondolkodom, hogy a kalciumszemcsék minél előbb felszívódjanak, a rendes darabok, melyeknek ott kell lenniük, maradjanak egyben, ne “hulljanak” széjjel.

Most könnyűnek érzem magam, hiszek a gyógyulásban. Egyébként nekem is meszes a nyakam, könyvelőként, irodában dolgozom. Igyekszem átmozgatni magam, bejelentkeztem a Rheumatológiára is. Jó lenne egy gyógymasszázs.

Az Epley (remélem, jól írom) manővert is kipróbálnám, de nem mindig szédülök szerencsére.

Van, aki kigyógyult végleg ebből?

 

Üdv. és jobbulást mindenkinek: Nóri

 

 

 

 

 

#41 Berci hozzászólása: 2008.07.07. 13:36

Kedves Hozzászólók!

Talán értékes információval szolgál a Várószoba.hu blogjának legutóbbi bejegyzése, mely egy kezelési eljárást ecsetel.

#40 kkasa hozzászólása: 2008.07.07. 10:31

Kedves Zsuzsa!

Abban nekem szerencsém volt, hogy azonnal a valódi problémát diagnosztizálták. Az Ön esete kellemetlenebb lehetett.

Megnéztem a Meniere betegség leírását. Valóban hasonló tüneteink voltak kezdetben, de nálam hallásprobléma szerencsére nem jelentkezett, tehát kicsit másféle ez a szindróma, mint a BPPV, de ugyanazt a Betaserc nevű gyógyszert írták fel amit Önnek is.

Attól tartok, hogy még vissza fog térni ez a probléma nálam is később. Szintén irodai munka, szintén jön már a púp a nyakamon. Közben már rendszeresen sportol(gat)ok és a székemet is egy jobbra cseréltem, de hosszú távon az az érzésem, hogy lesz még hasonló gondom, ahogy Ön is jósolja.

#39 miskovicz-zsuzsa hozzászólása: 2008.07.05. 09:10

Rssz hírem van!

Nekem ez a betegség valóban úgy kezdődött, reggel forgott az ágy, annélkü,l hogy este jól berugtam volna. Én rögtön Kedvenc íróm Utazás a koponyám körűl írására gondolva, elrohantam fülorvos barátomhoz. Ő megvizsgált, némi halláskárosodás- a korral jár- megállapítása után nagyon komolyan tanácsolta neorológus vizsgálatát. Mindent rendben találtak. Aztán úgy 2 éve egy verőfényes májusi napon, elindúlt a ringlispil, kint voltam felmérni, száz ágra sütött a nap, és forgott a világ, vele járt a hányinger és a hasmenés ingere. Te Jóisten! Vasárnap van! Beugrott, a domb alján ott a K-klinika. Legurúltam ( kocsiba beülve), visszatartva mindent, erőssen koncentrálva, odakiáltottam a recepciósnak hypertóniás vagyok, és rohantam a vécére.

Az ügyeletes orvos gyomorontást állapított meg, prezentáltam neki a vasárnapi ebédet.Elhittem mert szombaton vendéglőben ünnepeltük lányom ballagását

Aztán csütörtökön az ügyelet a teleholdra fogta, úgy öt naponta menetrendszerű rohamok, amikor egyik este váratlanul beterítettem a nappalit, férjem kihívta a háziorvost az meg a mentőket. A háziorvos jó érzékkel a Dújv Kórház neurólogiára küldött, ahol ameglehetősen goromba ügyeletes orvos lezavart a belgyógyászatra.Ott aztán 4 nap múlva az osztályos orvosnak a főorvos elmondta, a szekunder tenzió kiugrást a -és itt a lényeg- Meniere’ szindroma okozta rosszulétek izgalma hozta ki.

Aztán már neurologia, MR, Amerikai út, és egy gyógyszer ami a ringlispilt és a hányást megszünteti. A gyógyszer neve:BETASERC 16!!! Időjárásváltozás, akármi, okoz még szédülést, de NEM HÁNYOK!

Az intenzív nyakmozgást, hirtelen fel-le mozgást nem bírom, az úszást, a fej oldaltbillentő mozgatását ajánljákA SZAKORVOSOK.

Végűl :65 éves korombaN ért el ez a drasztikus kórság, előtte már jó 10-15 éve nem tudtam szédülés nélkül lehajolni.

Tevező vagyok, tehát az irodai munka a merev testartás a nyakamon azt a bizonyos púpot létrehozta.MEG A KOR A NYAKI MESZESEDÉST. A sport a legkiválóbb, 42 éves koromig sportoltam, elég intezíven.

De ez ami várható.

Ja és az a fülemahol az X-Y-Z koordináták már össze-vissza érzékelődnek, sötétben nincs korrekció, akkor rosszabb szegény computeremnek- már csak a nagyon mély hangokat halja.

Nézzék meg a Meniere’ szindroma honlapot.

 

Miskovicz-zsuzsa története itt olvasható. Várószoba szerkesztőség

#38 kkasa hozzászólása: 2008.04.15. 14:34

Ne ijesztgess ill123! :-)

Közben már én is elkezdtem heti két alkalommal edzőterembe járni. Ülő munkám mellett amúgy is szükségét éreztem, de a bppv-t magam is intő jelnek tekintettem.

Remélem soha nem tér vissza, vagy legalábbis nem lesznek ilyen erős hatásai!

#37 ill123 hozzászólása: 2008.04.15. 14:13

Sziasztok,

A jó hír, hogy ez a kórság belátható időn belül magától is elmúlik.  A rosz hír viszont az, hogy erősebben – gyengébben de időnként sajna visszatér.  Úgy tapasztaltam, az aktív mozgás segít, ritkábban jön elő újra és akkor is kisebb intenzitással, (pl. kerékpár, evezés, szörf, hegyi túra) bár Zahra példája ezt úgy tűnik nem igazolja. Roppant kellemetlen, de egy idő után meg lehet szokni (igaz én a hányást megúsztam)

#36 kkasa hozzászólása: 2008.03.27. 19:01

Helló Zara!

Megnéztem a videókat, amiket NCurse talált. Pontosan ugyanezeket mutatták nekem is és ezeket végeztem.

Ágy szélén ülve elforgattam a fejem és ledőltem hátra. No ekkor indult be a körhinta. Vártam kicsit és átfordítottam a fejem (még mindig fekve). Amikor lenyugodott a szédülés (és nem kellett rohannom a fürdőszobába) felültem és utána annyiszor ismételtem ezt amíg volt erőm az önkínzáshoz.

Kombináld az oldara lefekvőssel (Brandt-Daroff) is és bízom benne, hogy hamarosan neked is elmúlik ez a kellemetlen betegség és újra teljesen a táncra tudsz majd figyelni.

#35 Berci hozzászólása: 2008.03.26. 16:12

Szia Zahra!

Próbálok neked hasznos oldakat találni. Szerintem a lehető legjobban ezt videón lehet megmutatni, úgyhogy íme néhány:

* Dix-Hallpike manőver

* Epley

* Brandt-Daroff

* Az előző még jobban kifejtve

Ha ezeket ismered, szólj és keresek még.

#34 Zahra hozzászólása: 2008.03.26. 14:05

Nagyon jó lenne, ha tudnátok több gyakorlatot is mutatni, amivel hamar helyre lehet jönni, mert én táncos vagyok, és gondolhatjátok, hogy élek a szédülésemmel…:( Köszi

#33 kkasa hozzászólása: 2008.02.15. 09:18

Nagyon jó az összefoglaló NCurse. Köszönöm.

A cikkben "Epley" manőverként leírt mozdulatsort végezte el rajtam a neurológus doktornő az első napon amikor jelentkezett a problémám. Nagyon rosszul is lettem rögtön.  Mondta, hogy ezt végezzem rendszeresen és akkor el fog múlni a bppv-m.

Később a feleségem is megtalálta a neten a cikkben lentebb bemutatott "Brandt-Daroff" gyakorlatokat és csinálgattam azokat is, de már olyan időszakban amikor nem volt erős szédülésem, tehát nem teszteletem "éles" helyzetben.

Szerencsére az utóbbi másfél hétben nincsenek komoly tüneteim. Nem állítom, hogy teljesen elmúlt már, mert kis instabilitást érzékelek időnként, de már nem akadályoz a mindennapi életben.

#32 Berci hozzászólása: 2008.02.14. 21:16

Nem is olyan ritka betegség ez.

Egy fajta gyakorlatot végzel vagy többet is tudsz? Itt találtam néhányat: http://www.tchain.com/otoneurology/disorders/bppv/bppv.html

Olyanokról tudsz, hogy például az alváshiány rontja a dolgot? 

 

#31 jendre hozzászólása: 2008.02.11. 07:03

Mindenesetre nekem motivációt jelent arra, hogy többet mozogjak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close