Mal de debarquement szindróma

2018.02.09. 15:39

Negyedik alkalommal van folyamatos szédülésem. Eddig egy hónap alatt mindig elmúlt. Ezalkalommal 7. Hónapot àtléptem. Javult, mondhatni, mostmar csak kicsit érzem, de folyamatosan. Fekve is! Leletek negatívak, orvosok azt mondtàk a stressz okozza. De ez nem igaz. Hosszasan keresgéltem, mivel az orvosok letudtak, hogy szorongàs, depresszió stb. 2 hónap utàn ugyan depressziós is lettem, elvesztettem emiatt a munkàmat, szociàlis életem 0 volt, nem birtam emberek között lenni a tüneteim miatt. Ki ne lenne depressziós, ha folyamatosan rosszul van. Minden màsodpercben. Ha folyamatos imbolygó jellegű szédülésetek van, de mozgó jàrművön utazva megszűnik, nem lehet más, mint mal de debarquement szindróma. Àltalàban passzív mozgàsélmény, hajóút, repülőút stb valtja ki, de màs oka is lehet. Nekem elsőnek alkohol+körhinta vàltotta ki. Egy hétig szédültem. Màsodszorra hajó. Ezutan 1-2 hét volt, hogy rendbejöjjek. Harmadszorra és ezalkalommal szàmítógépes munka! Pénzügyet tanultam, de többet nem fogok próbàlkozni a sajat szakterületemen munkàt talàlni, Illetve semmilyen túl sok szàmítógépet igénylő munkaval sem. Ami még kivàltó ok lehet (néhàny példa, ami megtörtént): hajó, repülő, auto vagy barmilyen utazas, liftezés, stégen való napozàs, vizisí, fel fujható matracon alvàs, vízàgy, 3 dimenziós mozi, virtuàlis valósàg jàtékok, videjàték, szàmítógèp, vertigo, influenza, antidepresszàns abbahagyása stb stb…a tünetek hetekig, hónapokig, évekig vagy egész életen át tarthatnak. Szóval, ha depresszioval kevert szorongàssal vagy ilyesmivel diagnosztizaltak, de te tudod, hogy ez nem így van, kérlek vizsgàld meg, hogyan érzed magad mozgó autóban. Jól? Akkor a diagnózis téves.

#27170 aniko111 hozzászólása: 2018.08.25. 17:42

sziasztok…nézegetem a netet, mert 1 éve imbolygó jellegű szédülésem van…nincs diagnózis, kivizsgálás megtörtént. a tünetek nagyon nagyon hasonlóak…nekem az imbolygás mellett a fülzúgásom is aktív, a látásom is homályos, hőhullámok, azt hittem változókor, de a hormonok még nem mutatják…fáradtság gyengeség…az orvosok széttárják a karjukat….nem ismertek orvost, klinikát ahol azt a szindrómát ismerik?

#26623 mddshu hozzászólása: 2018.04.18. 12:03

Kedves Mdds betegek! Elindult Facebook oldalunk, melyen információkat találhattok a szindrómáról magyar nyelven. További információkat és sorstársakat találhattok az oldalon:
https://www.facebook.com/mddshu

krisz074
#26312 krisz074 hozzászólása: 2018.03.01. 19:10

nem értem sajnos a leírásod. azt írod vmilyen passzig mozgás utazás váltja ki, ugyanakkor mozgó autóban jól érzed magad. most akkor melyik az igaz?

#26398 Niki1987 hozzászólása: 2018.03.07. 22:59

Àltalàban hajóút vagy egyéb utazàs utàn jelentkeznek a tünetek. Fontos, hogy UTÀN. Szóval pl jol vagy a hajón, de mikor leszàllsz, még mindig úgy érzed, hogy a hajón vagy. De ha újra felszàllsz a hajóra (vagy barmilyen màs mozgó jàrműre) ott teljesen jól vagy. És csakis akkor. 8 hónapja úgy érzem, hogy hajón vagyok, de passzív mozgàsban olyan, mintha semmi bajom nem lenne. Ha megàll a kocsi, újra érzem. Ha vezetek nem érzem, piros làmpànàl mintha vízen ringatózna az egész autó.

#26220 Ladybug hozzászólása: 2018.02.17. 22:18

Szia Niki! Sajna a leírt tünetek rám is illenek! 2017. Márciusában egyik napról a másikra szedülni kezdtem, majd egy nappal később a Szedules elmúlt, de maradt egyfajta imbolygó érzés! Ülve, állva, járás kozben, fekve, ám autóban, medencében abszolút nem érzem.Minden fajta kivizsgáláson jártam, semmit nem találtak. Szedtem ra Betagent, nem használt. Neten utana olvastam , es mar egy hónappal a kialakulása utan gondoltam, hogy nekem ez az Mdds van, persze egyik orvos sem tudta, miről beszélek. Aztan kb. 6-7 hónap alatt szinte teljesen elmúlt, majd 1-1,5 hónap mulva ugyanúgy előjött es most kb. 2 hónapja tart. Most ujra el kezdtem szedni a Betagent, javult ra, de nem múlt el. Interneten sokat utana olvastam , es csinálom a vor reflex tornát, de nem tudom hogy hatni fog-e. Nekem nem tudom mi váltotta ki, közvetlenül a tünetek elott nem voltam autót, repülőuton, hanem kb. 2-3 héttel előtte. Fel tudank venni a kapcsolatot hogy egymással megosszuk a tapasztalatainkat? Koszi es jobbulást! :)

#26222 Niki1987 hozzászólása: 2018.02.17. 23:49

Szia. Persze jó lenne felvenni a kapcsolatot? Van esetleg egy e-mail címed, amire írhatok?

#26231 Ladybug hozzászólása: 2018.02.19. 10:16

Szia! Az emailem:
szather@gmail.com
Irj, koszi:)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close