Diéta bölcsőtől a sírig

2015.08.07. 18:00
gyümölcstál625x400

Az egészséges étrend és a fogyókúra mindig személyre szabott kell, hogy legyen, ám vannak azért általános sajátosságok is, amelyek szerepet játszanak egy dietetikai szaktanácsadás összeállításakor. Antal Emese dietetikust, szociológust, a TÉT Platform szakmai vezetőjét kérdeztük, mire kell odafigyelni a különböző korosztályoknak.

A nem, a fizikai aktivitás, a lakóhely és az éghajlat mellett az életkor is meghatározza, hogy milyen általános elveket érdemes betartani a helyes értrend összeállításakor – mondta a szakember, majd mindjárt rá is tért a legkisebbek egészségére.

Gyermekeknek

Három éves kor felett az egészséges táplálkozás alapszabályai mellett kiemelendő a D-vitamin-, a kalcium- és a fehérjefelvétel optimális aránya, valamint az ómega-3 zsírsav-felvételre odafigyelni, hiszen ez a fontos tápanyag nem csak a magzati korban segíti a szellemi fejlődést. A megfelelő rostfogyasztás akár az iskolai teljesítménnyel is összefüggést mutathat – persze itt is tartani kell a helyes arányokat – hangsúlyozta Antal Emese. Gyermekek esetében továbbá kiemelten fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, mert nagyobb a szervezetük víztartalma, mint a felnőtteknek – nekik 70%, a felnőtteknek 60% – ezért könnyebben és gyorsabban felléphetnek olyan tünetek, amely kiszáradásra utalhatnak. Ezért kell gyakran a csecsemőket már egy nap után kórházba vinni a hányásos-hamenéses betegség(ek) esetén.

Időskorban

Időskorban szintén oda kell figyelni a fehérjefogyasztásra.. A megfelelő ómega-3 zsírsav-felvétel is szükséges, ezeknek jó forrásai a halak, előnyük, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A rostok serkentik a bélmozgást, a folyadékfogyasztás pedig azért kiemelt téma, mert időskorban csökken a szomjúságérzet és a memóriaromlás miatt sokan egyszerűen elfelejtenek inni.
A megfelelő K-vitamin-, B6-vitamin-, kalcium-, D-vitamin-, C-vitamin- és E-vitamin-felvétel szintén kiemelendő, mert a szervezet vitaminellátottsága a korral előrehaladva csökken. Ezek a vitaminok fontos szerepet játszanak a szervezet védekező mechanizmusában.
Ahogyan öregszünk, ízérzékelésünk sem marad a régi, így ajánlott kicsit fűszeresebben főzni, illetve odafigyelni arra, hogy ugyanakkor még se tegyünk túl sok cukrot és sót az ételbe – hangsúlyozta a szakember.

Felnőttkorban

Felnőttkorban másként kell táplálkozni, mint a húszas éveinkben – tért a hízás-fogyás és az öregedés kapcsolatára Antal Emese. Energiaszükségletünk kb. 36 éves korunk után folyamatosan csökken, 70 éves korra akár 25 %-kal megcsappanhat 30 éves korunkhoz képest. Egy 50-60 éves embernek tehát akár 20 %-kal is kevesebb lehet az energiaszükséglete, mint 30 évesen volt. Ebből következik, hogy amennyiben valaki ugyanannyit mozog és eszik 50 éves korban, mint 30 évesen, akkor hízni fog. Ráadásul egyre nehezebb fogyókúrázni 30-40 éves kor után – tájékoztatott a TÉT Platform szakmai vezetője. Bár sokáig aktív maradhat az ember, azért mégsem mozog olyan sokat a középkor éveit taposva, mint hajdanán, tehát az energia-leadás oldalán is hiány mutatkozik. Más szóval egy 40-50 éves ember nagyobb eséllyel kevesebb energiát tud elégetni. Ettől függetlenül minden korosztályra vonatkozik, hogy nem lehet éhezve fogyni, fokozatosan ajánlott lejjebb srófolni a energia-felvételünket, és fel kell arra is készülni, hogy hiába a kitartás, a fogyás mégis megállhat bizonyos szinten. Az biztos, hogy célszerűbb a túlsúlyt megelőzni, mint kezelni – 3-5 kilót még könnyebb leadni, mint tízet. Ha látjuk, hogy új ruhát kell venni, mert kihíztuk a régit, akkor már gond van – mondta Antal Emese, majd hozzáfűzte: „Mi vagyunk a felelősek az egészségünkért. Az akaraterő elengedhetetlen mind az elhízás megelőzésében, mind a fogyásban, és az sem helyes, ha mindig csak bűnbakokat keresünk a ránk szaladt kilók miatt. Erőt kell venni magunkon – megéri!”

(RA)

További cikkek a témában:
Egyél mindent, de…
Neked is sokat segíthet – dietetikai tanácsadás

 

 

#26487 netnograf hozzászólása: 2018.03.19. 16:42

Aktuális kutatásunk során olyanok véleményét várjuk, akik túlsúllyal küzdenek! A kérdőív kitöltése kb. 10 percet vesz igénybe. Az első 100 kitöltő között 10 x 5000 Ft értékű TESCO vásárlási utalványt sorsolunk ki.
Kérdőívünk az alábbi linkre kattintva érhető el:
cloud.capitris.hu/origami/survey/PR612P?uid=B
Ha kattintásra nem nyílik meg, másolja a linket a böngészősávba!
A sorsolás időpontja: 2018.03.30.
Az eredményről e-mailban értesítjük!
Köszönjük válaszát! További szép napot kívánunk!
Origami Group Kft.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close