Szex-teszt 2. rész – STOP a nemi betegségeknek

2015.09.07. 16:00
Cupido_ámor szobor350x460

A szexuális úton terjedő betegségek tüneteiről és kezelésükről kérdeztük cikksorozatunk második részében dr. Szandányi Rékát, a Stop STD! program orvosát.

Az STD betegségek körébe tartozó fertőzések közül melyek gyógyíthatóak, ill. milyen következménnyel járnak a gyakoribb kórokozók okozta betegségek, ha nem kap a beteg megfelelő kezelést?
A Klamídiáról a korábbi beszélgetésben már említettem, hogy kismedencei gyulladásokat, hosszútávon meddőséget is okozhat. Ez a többi bakteriális fertőzésre – így a szintén gyakori Ureaplazma és Mikoplazma fertőzésekre is igaz. A HPV-ről is érdemes beszélni, egyrészt mert nagyon gyakori, másrészt az un. magas kockázatú HPV típusok méhnyakrákot okozhatnak. A méhnyakrákot okozó vírus szűrővizsgálattal kimutatható, tehát akinél a nőgyógyászati vizsgálaton magas kockázatú kórokozót találnak, annak sűrűbben kell részt vennie ezután a szűrésen, mindaddig, míg ez a vírus el nem tűnik a szervezetéből. Egy ilyen pozitív lelet tehát még nem azt jelenti, hogy az adott páciens rákos, de nyomon kell követni állapotát, hogy ha mégis kialakul a fertőzöttségből a betegség, akkor azt időben kezelve meg lehessen gyógyítani.

Mennyire gyakori a HIV fertőzés, és mit érdemes tudni erről a betegségről 2015-ben?
Magyarországon járványügyileg még mindig jól állunk, a járványügyi rendszer jól felkészült, és a lakosság tájékoztatása is sikeres volt annak idején, mikor ez a vírus hazánkban is megjelent. Gyakrabban diagnosztizáljuk homoszexuális férfiak körében, de tévhit, hogy kizárólag a meleg populációt érinti ez a vírusfertőzés. Az utóbbi években rendkívül hatékony gyógyszerek állnak már rendelkezésünkre – a betegséget továbbra sem lehet teljesen meggyógyítani, viszont olyan alacsonyra visszaszorítják a vírusszámot, hogy már nem kimutatható a vérben. Így a HIV fertőzött ember elérhet egy olyan állapotot, amiben már nem fertőz, bátran élhet párkapcsolatban és gyermeket is vállalhat. A HIV fertőzés ma megfelelő kezelés mellett már nem rövidíti meg az életet.

A nemi szervet érintő herpesz is az STD betegségek körébe tartozik. Van-e ennek köze a szájon megjelenő herpeszhez és át lehet-e vinni orális közösülés során a szájról a nemi tájékra?
A herpesz nagyon gyakori betegség. Mindkét helyen ugyanaz a vírus okozza, amelynek ugyanakkor két változatát ismerjük – herpesz vírus 1 és herpesz vírus 2 a nevük. Korábban megfigyelhető volt, hogy az egyik inkább a szájon, a másik inkább a nemi szerven manifesztálódik, de az orális szex általánossá válásával ma már mindkét vírus mindkét helyen előfordul. Ha valakinek herpesze van, mindenféle szexuális érintkezéstől tartózkodjon, méghozzá a tünetek elmúlta után is még legalább 5 napig.

A tripper és a szifilisz olyan betegségek, amelyeket inkább a történelemkönyvből ismer az ember.
Sokan tekintenek így ezekre a kórokozókra, de ez sajnos nem igaz! Mindkét betegségnek évről-évre nő az előfordulási gyakorisága Magyarországon. A szifilisz azért már ritka betegségnek számít, és a mai napig penicillinnel maradéktalanul meggyógyítható. Nagyon fontos lenne a szűrés, hiszen kiszűrve a szifilisszel fertőzött betegeket gyakorlatilag potenciálisan halálos betegséget tudunk meggyógyítani. A terhesek szűrése az első trimeszterben kötelező lenne erre a kórokozóra, de sajnos ez nem minden esetben történik meg. A gonorrhoea ellenben nem ritka fertőzés, napi szinten találkozunk vele a rendelőkben. Férfiakat és nőket egyaránt érint. Nőknél teljesen tünetmentes, általában úgy derül rá fény, hogy a beteg párja tripperes, és ezért ő is kéri a vizsgálatot. Ez a betegség szintén leküzdhető, egy injekció kell mindössze a gyógyuláshoz.

Vannak-e olyan tünetek, amelyek észlelésekor gondolni kell valamilyen STD betegségre?
Fontos tudni, hogy az STD betegségek ránézésre nem diagnosztizálhatóak. A nőgyógyászati szakrendelőkben előfordulhat, hogy bizonyos tünetekre – leginkább hüvelyi folyásra – felírnak valamilyen gyógyszert, anélkül, hogy laboratóriumi és egyéb vizsgálatokkal valóban kiderítenék a panasz okát. Ez azért probléma, mert a folyást nem csak gombás fertőzés okozhatja, hanem bizonyos STD betegségek tünete is lehet, ami ellen célzottan kellene felírni gyógyszert. Arra a kérdésre, hogy milyen tünetek észlelésekor forduljunk feltétlen orvoshoz, nőkre vonatkozóan kicsit nehezebb válaszolni, mert esetükben az STD betegségek gyakran tünetmentesek. A fertőzések ugyanis gyakran a méhnyakat érintik, ami nem is látszik és nem is okoz panaszt. Folyás, váladékozás ugyan jelentkezhet, de ez sem törvényszerű. Amikor már petefészek környéki fájdalom alakul ki, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az ultrahang vizsgálat kimutatja, ha ilyen gond van, és egy hosszabb, célzott antibiotikum kezeléssel ilyenkor is el lehet még érni a teljes gyógyulást. A nemi szervi szemölcsök egyértelműen a HPV tünetei, ha ilyen alakul ki valakinél, akkor azzal orvoshoz kell fordulnia, különösen akkor, ha a szemölcs terjed. Férfiaknál jellemzően a húgycsőgyulladás tünetei – húgycső váladékozás, ill. a vizelésnél jelentkező égő csípő érzés – árulkodhatnak nemi fertőzésről. Nőknél is előfordulhatnak vizelési panaszok, a Klamídia vagy az Ureaplazma pl. a felfázás tüneteivel jelentkeznek, ugyanakkor ha a háziorvos felfázás elleni hagyományos antibiotikumot ír fel, ezek a panaszok nem feltétlenül múlnak el. Ezért hangsúlyozzuk, hogy mindig laboratóriumi vizsgálattal kell a tünetek valódi okát megkeresni.

(RA)

A cikk első része: Szex-teszt 1. rész – Szűréssel a nemi úton terjedő betegségek ellen

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close