Hőség és hősiesség

2015.08.10. 15:30
nyar_kiszaradas_szomjas_sivatag

Bizony szinte hősnek érezhetjük magunkat, ha a napokon át tartó forróságot az egészségi panaszaink mellett szó nélkül kibírjuk. Talán az utolsó hőhullámot élvezhetjük az idei nyáron. De nem elég a forróság, még szmogriadót is „kaptunk a nyakunkba”. Mi alapján adják ki a figyelmeztetést, és mennyire kell azt komolyan venni? Felerősödik-e a nap káros sugárzása hőség idején? Mire számíthatunk időjárásunkban hosszútávon? Aktuális rovatunk három cikkel gyarapodott a témában.

Aki a kérdéseinkre válaszolt: Németh Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat humán bioklimatológus munkatársa, a Magyar Meteorológiai Társaság főtitkára.

Szmogriadó – kell, hogy érdekeljen?
Hosszútávú kilátások hőség-ügyben
A hőség, mint kötelező feladat

 

 

 

#21388 napsugar1999 hozzászólása: 2015.08.11. 16:15

Bár elég sok mindent megteszek – tőlem telhető módon – hogy szinten tartsam az egészségi állapotomat (egy hozzátartozómat ápolom – lassan 4 éve egyre nagyobb gyakorlattal – akinek az állapota 9(!) éve fennáll, és több mint 7 éve fordult válságosra.) Így tehát nem engedhetem meg magamnak, hogy nyomjam az ágyat hosszabb ideig bármi okból, vagy hogy elhagyjon a lélekjelenlétem vészhelyzetben, esetleges váratlan krízis fellépésekor.

Hozzátartozóm orvosához egyre inkább bizalmatlanabb vagyok. Amennyire segítőkész és kedves volt 4 évvel ezelőtt – szinte teljes mértékben megváltozott közel 1 éves ismeretség után. Ezért alternatív utakat keresek ahhoz, hogy a helyzetemen/helyzetünkön javítani tudjak.

5-6 évvel ezelőtti segítőimre, támaszaimra nem számíthatok már (váratlanul megváltozott az évek folyamán az élethelyzetük, ami ellen ők sem tehetnek sokat. Ez van.) Így tehát további kapcsolatokat vagyok kénytelen keresni és – minden tőlem telhető módon – ápolni, fenntartani.

De az a szokatlan hőségtömeg – amit a nyár első napjaitól kezdve észlelek – kb. egy hónapja már az én viszonylag harcedzettnek mondható egészségi állapotomat is jócskán kikezdi. Gyógyteák, vitaminok, táplálkozási szokásaim egyre radikálisabb megváltoztatása… mind-mind időt és energiát igényelnek a sok utánajárás miatt.

Szívesen olvasnám hozzám hasonló élethelyzetbe kényszerült sorstársak hozzászólásait. Arra is kíváncsi lennék, ki mennyire elégedett, ill elégedetlen a jelenlegi magyar egészségügyi helyzettel…

Measurer
#21386 Measurer hozzászólása: 2015.08.11. 08:52

Cukorbetegeknek nem csak a szokásos kiszáradási problémákkal kell számolni, hanem az inzulin vagy a gyógyszerek hatásmechanizmusának változásával is, de pl. az inzulin és az eszközök hűtőgépben tartására is ügyelni kell.
Fiam pl. a börtönben 10-ed magával van, zsúfolt, levegőtlen körülmények között elhelyezve, 5-ször inzulinozza magát, de hűtőszekrény nincsen, inzulinját, eszközeit nem tudja hűteni. Ilyen körülmények között teljesen kiszámithatatlan, hogy mennyivel kellene csökkenteni a napi bázist, hogy ne legyen mély hipója.
Nála bármikor fennállhat, hogy kórházba kellene szállitani.

Angol forrást találtam a cukorbetegek számára érdekes felvetésekkel.
http://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-hot-weather.html

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close