Stroke, egészségjavító készülékek, szimulátorok – pl. kismamáknak

Téma címkék:
2014.10.27. 13:49
KliniKaland_mail_086_600x399

KliniKaland III. rész – Derítse fel ön is a standokat!

A betegegyesületek naprakész információkat osztottak meg velünk az adott egészségkárosodásokra vonatkozóan, a KliniKaland azonban nem kizárólag erről szólt. Olyan egészséggel-gyógyítással-rehabilitációval kapcsolatos  eszközöket forgalmazó vagy gyártó cégeket is meghívtunk, amelyek valami igazán érdekeset alkottak a közelmúltban.

Mindjárt az épületbe lépve feltűnik a két mosolygós fiatalember, akik angyali türelemmel magyarázzák az érdeklődőknek, mi az újszerű abban, ahogyan a Magyar Stroke Ligával közös standjukon látható (és kipróbálható) mopedeket, elektromos kerekesszékeket és egyéb eszközöket forgalmazzák.  Ősi, ha tisztességgel végzik, zseniális a módszer az övék: kitűnő minőségű, de átlag halandó számára elérhetetlen értékű készülékeket kínálnak használtan, szebb áron. 

Csúcsminőséget használtan, olcsóbban
Molnár Zsolt az Elektromoped.hu képviseletében elárulta nekünk, hogy a Nemzeti Stroke Liga meghívására érkeztek a rendezvényre. Elektromos mopedekkel, kerekesszékekkel, elektromos ágyakkal és egyéb “egészség javító készülékek” értékesítésével foglalkoznak. Az elmúlt 7 évben folyamatosan fejlődnek, úgy érzik van létjogosultsága annak, amit megvalósítanak. De mi is ez pontosan?

Molnár Zsolt és munkatársai külföldről hozzák be Magyarországra az említett eszközöket, használt, ám kitűnő állapotban. Hozzájuk hasonló egyesületek találhatóak Dániában, Németországban, Hollandiában és Svédországban, amelyek a helyi Társadalombiztosítóktól visszavásárolják a használt mopedeket (és egyéb eszközöket), felújítják, majd újraértékesítik. A gépezetek ára így töredéke az eredeti összegnek, minőségük azonban jó, mert tökéletesen javított állapotban adják tovább a kereskedők azokat. (Egy moped ára újonnan 4000-15.000 euró között mozog (1.240.000-4.650.000 Ft.), a visszavásárlás után a cég Magyarországon típustól függően 200.000-300.000 Ft-ért dobja piacra az árut – melyre egy év garanciát vállalnak és két szervízcsapattal állnak szükség esetén vásárlóik rendelkezésére.

Hazai TB támogatást sajnos nem élveznek az általuk forgalmazott termékek, ám a cég igyekszik közelebb vinni a lehetőséget minél több emberhez, Fejér megyében pl. már elérték, hogy az önkormányzatok egy kisebb összeggel támogatják azokat a fogyatékkal élő embereket, akik ezeket a használt, professzionális eszközöket kívánják megvásárolni. A gépjármű szerzési támogatás B és C pontjaiban foglalt, a joystick-os (botkormány segítségével irányítható) kerekesszékre vagy a gépjárműnek nem minősülő elektromos járművekre vonatkozó utalványokat is be tudják váltani. “Részletfizetési lehetőség van-e?” – tettük fel a kérdést. Molnár Zsoltnak és munkatársainak ez egy régi tervük volt, mely a múlt hónapban meg is valósult: ma már a gépezet értékének 20-30 %-át lefedő kezdőrészleg befizetése esetén egy éves futamidő alatt, havi 10.000-15.000 Ft-os részletfizetéssel is meg lehet vásárolni az általuk forgalmazott eszközöket.

Segítség,  ha a stroke ellátása után a család magára marad
Völgyes Krisztina, a Nemzeti Stroke Liga elnöke arról tájékoztatott, hogy legközelebbi rendezvényük a stroke napja lesz valamikor novemberben, de a hegyvidéki önkormányzat (székhelyük a XII. kerületben van) és a Szent János Kórház támogatásával folyamatosan futtatják lakossági szűrőprogramjukat. Legfontosabb feladatuknak azt tekintik, hogy a stroke-on átesett betegeknek és családjuknak segítsenek az élet további szervezésében azután is, hogy az aktív és akár a rehabilitációs kórházi kezelés is véget ért már.  “Miután vége a kórházi kezeléseknek, többnyire a páciens és családja a további rehabilitáció szempontjából magára marad” – mondta a Liga elnöke. A szervezet a különböző szinteken történő rehabilitációs ellátás képviselőivel tart kapcsolatot. Segíteni tudnak, hogy hová forduljon az ember, ha egész napos ellátást igényel, vagy ha ambuláns ellátás keretében, esetleg otthonában szüksége van még egy kis gyógytornára, logopédusra vagy pszichoterápiára, szociális munkás szakértelmére vagy jogi tanácsokra.

Krisztinával és Zsolttal nagyon kellemes volt beszélgetni, igaz, néha elterelte a figyelmünket a gyereksírás és gügyögés – el is határoztuk, hogy ha ennek a diskurzusnak vége, pihenésképp megkeressük azt a babát és kicsit igénybe vesszük anyukáját néhány “Jaj, de édes!”, Mennyi idős?” Fiú vagy lány?” típusú felkiáltással és kérdéssel. Meg is találtuk a picit az átellenben lévő standon – az asztal közepén feküdt, tekintve, hogy ő volt az egyik fő attrakció.

Csecsemőt gondoztunk és laporoszkópos műtétet hajtottunk végre
Nem egy élő babáról van szó. Hagymási Dóra, a Speeding Kft. képviseletében mutatta be a standon látható szerkezeteket. Mint megtudtuk, orvosi műszereket forgalmaznak a sürgősségi betegellátás, az aneszteziológia és az intenzív terápiás területeken, illetve egyéb kisebb klinikai vonulattal is rendelkeznek. A kiállításra azonban oktatási eszközöket hoztak, amelyek szintén jelentős részét képezik termékpalettájuknak. Az élethűre tervezett műanyag baba pl. a laikus oktatást szolgálja: a gyerek olyan rendszerességgel sír, ahogyan azt egy élő csecsemő is teszi, elhallgattatni pedig csak úgy lehet, ha a hátán lévő kis nyílásba a megfelelő kártyát dugják be. A kártyákon ilyen feliratok vannak: szoptatás, figyelem, pelenkacsere, büfiztetés, stb. Aki tehát egy ilyen kütyüt hazavisz, az majdnem olyan feladatokkal találja megát szembe 24 órán keresztül, mintha egy élő bébije lenne.

Sokan érdeklődtek továbbá a szülés szimulátor iránt, de velünk együtt tömegek tapasztalhatták meg az endoszkópos műtét menetét is:
egy professzionális laporoszkópos sebész szimulátort kipróbálva effektíve megfoghattuk jobb és bal kezünkben az olló végződésű fogót, és egy képernyőn “műtétet hajthattunk végre” – csak hál Istennek a mi eszközünk vége nem egy beteg testének belsejében ért véget, hanem valójában a levegőben lógott.

A cég képviselői hoztak magukkal még szemüveget, amivel bárki megnézhette, hogy milyen a világ beszűkült látótérrel, egy másikat, amelyet felvéve úgy érezhettük magunkat, mintha részegek volnánk, de olyan “öltözetük” is volt (öregségi szimulátor), amit magunkra öltve azt tapasztalhattuk meg, hogy milyen érzés öregnek lenni: görnyedt gerinccel, nagyobb teherrel, gyengébb, beszűkült ízületekkel mozogni.

Az orvosképzésben egyre nagyobb az igény az ilyen termékekre, egyre komplexebb szimulátorokat, oktató eszközöket vásárolnak az orvosegyetemek és az egészségügyi főiskolák. Hagymási Dóra és munkatársai azt tapasztalják továbbá, hogy általános iskolák és középiskolák is mind gyakrabban találnak olyan eszközöket kínálatukban, amelyek segítik a fiatalok oktátását pl. az egészséges életmódra nevelést illetően.

Mivel még nem volt babánk, néhány percre elvonultunk, hogy megnézzük, hogyan boldogulunk a kis szimulátorral. Utólag is lehet nekünk drukkolni, aztán menjünk együtt tovább – vannak még érdekes standok!

(RA)

A cikksorozat előző részei itt olvashatóak:
KliniKaland I. rész
KliniK
aland II. rész

 

KliniKaland_mail_097_600x399

KliniKaland_mail_086_600x399

KliniKaland_mail_169_600x399

KliniKaland_mail_084_600x399

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

 

Várószoba.hu
Email: varoszoba.hu@gmail.com

Médiapartner: Akadémiai Kiadó Zrt.

 

Krónikus betegek támogató, közösségi oldala.

precognox

Close
Close